Ücretsiz MacOS Arayüzüne Sahip Olma

Deniz Bektaş
3 min readMay 3, 2020
Bilgisayarımda gerçekleştirdiğim optimizasyon sonrasında genel görünüm

Bu makalemde sırf arayüzünü beğendiği için Macbook almayı düşünenler için ufak tüyolar vererek kendilerini yaklaşık 10.000 TL ‘den kurtaracağım. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, eğer grafik tasarımcıysanız veya müzik ile uğraşıyorsanız MacOS performansını alamayacaksınız. Sistem sadece ufak tefek modifiyelerden oluşuyor. Yazı sadece arayüzü sevenler için benzer bir arayüz oluşturma çabası…

Temel Altyapı: Ubuntu

MacOS arayüzünü sevdiğimden ve Windowstaki klasik arayüzden sıkıldığım için böyle bir işe giriştim. Başlangıçta önümde iki seçenek vardı; birincisi gidip bir Macbook satın almak, ikincisi ise Hackintosh kurmak…

Yeni bir Mac satın almak dolar kurunun 7 lirayı geçtiği bir ülkede bir öğrenci olan ben için mümkün görünmediğinden belirli bir süre hackintosh forumlarında gezdim. Gördüğüm neredeyse tüm imaj dosyaları ya mining yapıyordu yada tam optimize değildi. Ayrıca temiz imaj bile bulsanız Apple güncelleme çıkarttığında günlerce uğraşmanız gerekiyor eski stabiliteyi yakalamak için…

Sıradan bir Cumartesi günü kahvemi yudumlarken aklıma Ubuntuyu mac görünümüne optimize etmek geldi. Böylece hem hiçbir lisans sıkıntısı çekmeyeceğim hem de istediğim o arayüze kavuşabilecektim.

Nasıl Yapılır

İlk iş ubuntunun resmi internet sayfası olan https://ubuntu.com/ üzerinden şu anki son ubuntu sürümü indirmek oldu. Klasik kurulum adımlarıyla bilgisayarıma windows ile dualboot olacak şekilde ubuntu kurulumu gerçekleştirdim.

Ubuntu arayüz olarak GNOME kullanmakta. MacOS arayüzüde neredeyse aynı ancak GNOME sistem kaynaklarını tabiri caizse sömürdüğünden KDE Plasma kurmaya karar verdim.

sudo apt install tasksel && sudo tasksel install kubuntu-desktop

Kurulum sonrası güncellemeleri yaptıktan sonra terminal ekranına yukarıda vermiş olduğum kodu girerek bekleyin. İnternet hızınıza bağlı olarak 15 dakika ile yarım saat arasında sürebilir.

sddm’yi seçip ok diyoruz.

Kurulum tamamlandıktan sonra sistemimizi yeniden başlatıyoruz. Eğer her şeyi doğru bir şekilde ayarladıysanız, açılışta kubuntu animasyonu gelmeli… Eğer gelmiyorsa şifre ekranı çıktıktan sonra aşağıdan KDE Plasma seçeneğini seçebilirsiniz. Ve artık başarılı bir şekilde sistemimizi KDE ile çalıştırmayı başardık. Sırada OSX tema özelleştirmeleri var.

Bu tema dosyaların kendim yazmayı düşünmüştüm ancak ufak bir araştırma yapınca halihazırda yapılmış temaların olduğunu gördüm. Ubuntu Sistem Ayarlarını açtıktan sonra görünüm altından GlobalTheme kısmını seçiyoruz. Aşağı kısımda bulunan “ Get New Global Themes…” butonuna tıklıyoruz ve çıkan ekrandan McMojave temasını buluyoruz. Kur butonuna basıp kurduktan sonra. Global Theme kısmına eklenmiş olarak görebilmek mümkün. Bu kısımdan da seçimimizi yapıp uygula diyoruz.

Benzeri işlemleri Görünüm altındaki Plasma Style içinde gerçekleştiriyoruz. Şimdi ise sırada Dockları belirlemek var. bunları kendi ihtiyaçlarınıza göre optimize edebilirsiniz. Zaten çocuk oyuncağı alt ve üstteki menülere gelip sağ tık edit panel demeniz yeterli… Yapabileceğiniz özelleştirmelerin sınırı yok…

--

--

Deniz Bektaş

Amatör olarak Siber Güvenlik ve Web Programlama ile ilgilenmekteyim. Mediumda öğrendiklerimi öğretebilmek için varım. Umarım yazılarım faydalı olur.