Yeni Bilgisayara Uzanan Yol…

Deniz Bektaş
2 min readJul 20, 2020
Huawei Matebook D14

Emektar bilgisayarımın geçtiğimiz aylarda fişi çekmesi ile birlikte yeni bir bilgisayar arayışına girmemin zamanı gelmişti. Gerek üniversite sınavı gerekse sonrasında reel hayatımın getirdikleri nedeniyle bu ihtiyacı yaklaşık 4 ay boyunca ertelemek zorunda kaldım. Aylar süren araştırmalarım, kullanıcı deneyim okumalarım sonucunda Huawei’nin bilgisayar dünyasına atıldığı ilk bilgisayarlardan olan D14 tercihim oldu.

Öncelikle size bilgisayar geçmişimden bahsetmek istiyorum. İlk bilgisayarım babamın şirketinde çalışan motivasyonunu arttırma amaçlı kuponlar ile biriktirilen escart marka bir bilgisayar olmuştu. Komik bir şekilde 512Mb ram ve İntel Atom işlemciye sahipti. Lise öğrenimime geçtiğimde kendime bir laptop bakmak istemiştim. Maalesef annem, babam onca uyarıma rağmen satış görevlilerinin tuzağına düşmüş ve içinde ssd bile bulunmayan bir bilgisayarda 4 yıl boyunca tıkılı kalmak zorunda kalmıştım. Bu kötü deneyimlerden sıyrılan gerçekten ihtiyaca uygun bir makine arayışı için kolları sıvadım ve benim için en önemli olan özellikleri sıraladım.

1. İşlemci Performansı: Önceki bilgisayarım i3 3.nesil bir mobil işlemci kullanıyordu 1.8ghz ve iki çekirdeğe sahipti (yanlış duymadınız şu anda kullanılan bir çok arm işlemciden daha az performanslı 😊) dolayısıyla sistemde işlemci darboğazı yaşıyordum. Özellikle sanallaştırma gibi işlere giriştiğimde bilgisayardan plastik kokusu geldiğini hatırlıyorum 😊

2. RAM: Önceki bilgisayarımda 4gb ram mevcuttu, Windows 10 sistem boşta olarak bile 2gb ram harcıyordu. Dolayısıyla günü kurtarabilmem için en az 8gb ram gerekliydi.

3. Harddisk: Günümüzde flopyler gibi tarihe karışması gerekirken inatla 3000–4000 fiyat bandında bilgisayarlarda ana depolama alanı olarak görüyoruz. M2 ssd sistem açılış ve %100 disk kullanımı gibi sorunlarla başedebilmesi açısından önemliydi.

4. IPS Ekran: Siber güvenlik ile ilgilendiğimden laptobumu sürekli sahada kullanmam gerekiyor. TN panel ekranı sağa sola eğip bükmeye doğru ışığı yakalamaya bir son veremem gerekiyordu.

5. Pil Performansı: Mobil odaklı cihaz tercih etmem gerektiğinden pil performansı da oldukça önem arzetmekteydi, matebook d14 10 saat pil ömrüyle ihtiyaçlarımı karşıladı.

6. Hafiflik ve Dayanıklılık: Dedim ya saha bilgisayarı, kimse 4 kilo damacana gibi ağır bilgisayarı veya kalitesiz ucuz malzemeden yapılmış bir cihazı yanında taşımak istemez.

7. Şık Görünüm: Artık işin esnetik tarafındayız. Bilgisayarınız özellikle başında saatlerce vakit geçirecekseniz sizi çalışmaya cezbetmeli.

Tüm bu kriter belirlemelerinin ardından uygun cihaz arayışına giriştim ve Huawei Matebook D14’ün aradığım cihaz olduğunu keşfettim. Cihaz daha çok ofis çalışanları ve öğrencilere hitap etmekte ancak içerisindeki vega 8 dahili ekran kartının 1030 gücünde olduğunu es geçmemek lazım.

İşin özü bilgisayar seçmek ince bir iştir. Nihayetinde manavdan 2 kilo elma almıyorsunuz. Yıllar boyu yol arkadaşlığınızı yapacak bir cihaz seçiyorsunuz. Satış görevlisi veya mahalle bilgisayarcısı mağduru olmamak için mutlaka kendinizce olmazsa olmaz kriterlerinizi belirleyip bilgisayar modellerini araştırın. Bilgisayar almaya gittiğinizde mutlaka aklınızda 4–5 model ismi olsun. Unutmayın ki kurumsal olsun veya olmasın bütün bilgisayar satıcıları size bilgisayar satarken kar marjı ve stok durumuna göre öneride bulunur. Ne istediğinizi bilmezseniz 4–5 yıl çile çeker durursunuz.

--

--

Deniz Bektaş

Amatör olarak Siber Güvenlik ve Web Programlama ile ilgilenmekteyim. Mediumda öğrendiklerimi öğretebilmek için varım. Umarım yazılarım faydalı olur.